TR | EN
Disiplinlerarası Sağlık Hukuku (Tezsiz )

Ders Bilgi Paketi 22 Haziran 2022 Sonrası İndir - Türkçe

Ders Bilgi Paketi 22 Haziran 2022 Sonrası İndir - İngilizce

Ders Bilgi Paketi 20 Haziran 2019 Sonrası İndir TEZSİZ - Türkçe

DİSİPLİNLERARASI ANABİLİM DALI

1.Genel Bilgi

 Günümüzde ileri sağlık uygulamaları, teknolojik ve ekonomik gelişmeler beraberinde hekimleri, diğer sağlık profesyonellerini sağlık kurumları yöneticilerini, hastaları ve hasta yakınları ilgilendiren hukuki ve etik sorunları gündeme getirmiştir. Bu gelişmeler tıp alanında olduğu kadar, hukuki alanlara da çok farklı biçimlerde yansımaktadır. Beraberinde sağlık hukuku alanında ulusal ve uluslar üstü düzeyde pek çok yeni hukuki düzenleme yapılması, mevcut düzenlemelerin ihtiyaçlara bağlı olarak revize edilerek güncelleştirilmesi ve sağlık hukukuna ilişkin alanın hukuk mevzuatı içinde giderek artan bir yer edinmesi bu alanın tüm yönleriyle incelenmesini bir zorunluluk haline getirmektedir.

Hukukun bugün için her zamankinden daha dinamik yapıda olduğunu söylemek mümkündür. Bu ortamda olan ve olması gereken hukuk açısından bilimsel çalışmalar yapmak ve güncelliğini her zaman koruyacak olan alanlarda uzmanlaşmak büyük bir değer taşımaktadır. Sağlık hukuku kendine özgü doktrini, terminolojisi ve uygulaması ile uzmanlaşmayı gerektiren bir alan olarak kabul edilmektedir.

Sağlık hizmetlerinin, tıbbi uygulamaların, sağlık cihaz ve malzemelerinin teminin, sağlık turizminin günümüzde küresel bir boyut kazandığı dikkate alındığında, bu alandan kaynaklanan uyuşmazlıkların da giderek ön plana çıkması söz konusu olmaktadır. Bu alandan kaynaklanan uyuşmazlıklara ilişkin olarak hukuk uygulayıcılarının uzmanlaşma kazanması, sağlık hizmet sunucularının ve sağlık uygulayıcılarının ise kendilerini koruması, hak ve sorumluluk alanlarının sınırlarının çizilebilmesi bakımından bu alanın bütünsel bir yaklaşımla incelenmesi sağlık hukuku tezsiz yüksek lisans programının temel amacıdır. 

Hukuk kurallarının çoğu zaman yetersiz kaldığı kendine özgü kuralları ve uygulamaları olan sağlık hukukunun bu özellikli yapısının ortaya konulması uygulayıcılara somut örneklerden hareketle pratik bilgiler kazandırılması, böylece yükseköğretime güncel bir boyut katmayı ve önümüzdeki yıllarda çok daha fazla önem kazanacak olan sağlık hukuku alanında Türkiye'nin ihtiyacı olan uzmanların yetiştirmesi hedeflemektedir.

Ayrıca program sadece avukat yada hukuk uygulayıcılarına ilişkin olarak değil, başta tıp hekimler olmak üzere sektörde faaliyet gösteren diş hekimi ve eczacılara yönelik müfredatı da kapsamaktadır.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılması planlanan Sağlık Hukuku tezli yüksek lisans programının, üniversitemizde disiplinlinler arası olarak açılması ile altyapısı ve birikimi ile üniversitemiz, nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde ülkemize önemli katkı sunacaktır.

İçlerinden sağlık hukuku tezli yüksek lisans programı alanında daha ileri, bağımsız araştırma bilgi ve becerisini elde etmeyi hedefleyenler ise, giriş koşullarını sağladıkları taktirde, doktora programlarına devam edebileceklerdir.

 

2.Kazanılan Derece

 Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Sağlık Hukuku alanında yüksek lisans diploması verilir.

3.Derecenin Düzeyi

 Sağlık Hukuku Bilim Uzmanı

4.Kabul ve Kayıt Koşulları

 Yüksek lisans programına başvurabilmek için; adayların Senato tarafından belirlenen koşullara uygun bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Adayın Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) puanı en az 70 sayısal ve Yabancı Dil Tespit Sınavı (YDS) ya da Yüksek Öğrenim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (YÖKDİL) puanı en az 60 olması gerekmektedir.

5.Önceki Öğrenmenin Tanınması

 Türk Yüksek Öğretim kurumlarında önceki örgün öğrenmenin tanınması dikey, yatay ve üniversite içindeki geçişler Yüksek Öğretim Kurulu'nun belirlemiş olduğu "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA ÖNLİSANS VE LİSANS DÜZEYİNDEKİ PROGRAMLAR ARASINDA GEÇİŞ, ÇİFT ANADAL, YAN DAL İLE KURUMLAR ARASI KREDİ TRANSFERİ YAPILMASI ESASLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK " kapsamında gerçekleştirilmektedir.

Türkiye'de örgün eğitim kurumları dışında sertifikaya dayalı veya tecrübeye dayalı öğrenmenin tanınması kapsamında bazı bilgisayar ve yabancı dil dersleri için her akademik dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Sınava girip başarılı olan öğrenciler ders programında ilgili derslerden muaf olurlar.

6.Yeterlilik Koşulları ve Kuralları

 Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, CC’nin altında notlarının olmaması gerekmektedir. Bu programda öğrencinin asgari 90 AKTS kredisini sağlaması ve başarılı bir yüksek lisans tezi vermiş olması gerekmektedir.

7.Program Profili (Amacı)

Günümüzde sağlık alanındaki bilimsel gelişmelerin gerek dünyada gerekse ülkemizde hızla ilerlemesi, sağlık hukukuna ilişkin hukuki uyuşmazlıkların sayısını arttırdığı gibi bu alanda yeni hukuki tartışmaları da beraberinde getirmektedir. Hatalı tıbbi uygulamalardan doğan dava sayısındaki hızlı artış, sağlık çalışanlarının da sağlık hukukunda bilgi sahibi olmak istemelerine yol açmıştır. Uygulamadaki sorunlarla birlikte  sağlık hukuku alanındaki bilimsel çalışmalara olan ihtiyaç giderek artmaktadır. Bu nedenle bu alanda uzman hukukçuların yetiştirilmesi ve sağlık çalışanlarının konu hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmaktadır.

Programın tamamlayan öğrenciler, programın amaçları doğrultusunda program konuları ve hukuk uygulamaları hakkında disiplinlerarası nitelikte bilgi birikimi edineceklerdir.

8.Program Yeterlilikleri (Öğrenim Çıktıları)

1-       Sağlık hukuku alanında temel hukuk kurallarına ve hukuk metodolojisine yönelik yeterli teorik bilgiye sahip olma,

2-      Tıp Etiği alanında temel etik ilke ve yaklaşımlara ve etik metodolojisine yönelik yeterli teorik bilgiye sahip olma,

3-      Sağlık alanındaki kamusal ve özel sağlık kuruluşları tarafından yürütülen sağlık hizmetlerinden doğan uyuşmazlıklara ilişkin uygulama ve güncel içtihadın incelenmesi,

4-      Multidisipliner bir hukuk dalı haline gelen sağlık hukukuna farklı perspektiflerden yaklaşma,

5-       Hukuki sorunları tespit ve teşhis edebilme,

6-       Somut olay örnekleri çerçevesinde uygulayıcılara pratik bilgiler sunma,

7-       Tespit edilen hukuki sorunlara çözüm üretebilmek için hukuki yorum yöntemlerini etkin şekilde kullanabilme, çözüm odaklı analiz ve sentez yapabilme, strateji geliştirebilme,

8-      Hukuki sorunlar üzerine araştırma yapabilme ve düşünce geliştirme yeterliliğine sahip olma,

9-       Karmaşık hukuki sorunları çözmek için bireysel olarak ya da ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme,

10-  Eleştirel bakış açısı ile hukuki sorunları mevcut olan ve olması gereken hukuk bakımından ayrı ayrı değerlendirebilme,

11-  Sağlık hukuku alanındaki teknik hukuk bilgisini sözlü ya da yazılı şekilde kullanabilme, belirli bir hukuki meseleye ilişkin kişisel görüş ve değerlendirmesini sözlü ya da yazılı olarak ikna edici şekilde anlatabilme,

12-  Hukuk literatürünü ulusal ve uluslararası düzeyde takip edebilme, teknik hukuk bilgisini sürekli olarak geliştirme ve güncelleme, bu amaç doğrultusunda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme,

13-  Çeşitli hukuk sistemleri arasında mukayeseli şekilde inceleme ve araştırma yapabilme,

14-   Sağlık hukuku alanında belirli bir hukuki sorun hakkında bilimsel araştırma yapabilmek için akademik çalışma yöntemlerine hâkim olma.

15-  Sağlık uygulamaları içinde karşılaşılan etik sorunları farkedebilme ve çözüm yollarını önerebilme,

16-  Sağlık alanına özgü Karmaşık etik sorunların çözümünde kişisel yada ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.

 

9.Mezunların İstihdam Olanakları

Program son yıllarda pek çok yeni hukuki düzenleme yapılmış olan bu alanda uzman ve akademisyen yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda mezunlarımızın üniversitelerde akademisyen ve ilgili kurumlarda uzman olarak çalışması mümkündür.

10.Üst Derece Programlarına Geçiş

 Sağlık hukuku tezsiz yüksek lisans programına devam edenlerin, başvurdukları yükseköğretim kurumunca tezli yüksek lisans programı için belirlenmiş olan asgari şartları yerine getirmeleri durumunda, tezli yüksek lisans programına geçiş yapabilmesi mümkündür.

11.Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

 Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.

12. Mezuniyet Koşulları

 Mezuniyet koşulları “Yeterlilik Koşulları ve Kuralları” bölümünde açıklandığı gibidir.

13. Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )

 Tam Zamanlı, e-öğrenme

14. Adres ve İletişim Bilgileri (Bölüm/Program Başkanı ve Yardımcıları)

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Disiplinlerarası Sağlık Hukuku Anabilim Dalı, 26480 Meşelik Eskişehir.

Prof.Dr.Ömür ŞAYLIGİL (Bölüm Başkanı)     omursayligil@gmail.com

Doç.Dr.Nilüfer Demirsoy                                npoyraz@ogu.edu.tr

Doç.Dr.Nurdan Kırımlıoğlu                             nurdankirimli@hotmail.com

Doç.Dr.Bahar Öcal Apaydın                           bahar.ocalapaydin@ogu.edu.tr

Doç.Dr.Kazım Sedat Sirmen                          ssirmen@law.ankara.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi Barış Toraman                         baris.toraman@ogu.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi İdil Tüncel Kozancı                idiltuncer@yahoo.tr

Dr.Öğr.Üyesi Bilge Aytuğran                          bilge.aytugar@ogu.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi Eylem Baş Bayraktaroğlu          eylem.bas@ogu.edu.tr

15. Bölüm/Program Olanakları

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Kampüsünde özellikle Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsünde, gerek eğitim-öğretim, gerekse araştırma için ders araçları ve bilgisayar ekipmanları son derece yeterli düzeydedir.  Her derslik ve her seminer salonu, barkovizyon ve bilgisayar, internet olanakları ile donatılmıştır. Her laboratuvarda bilgisayar ve internet olanakları mevcuttur. Ayrıca, Tıp Fakültesinin 40 adet internet bağlantılı PC donanımlı bilgisayar laboratuvarı, Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün bilgisayar ve veri tabanına giriş dersleri için kullanılmaktadır. Derse katkı sağlayan bölümlerin herbirinde de PubMed (tam metin) veri tabanına ulaşım imkânı mevcuttur.

16.Akademik Personel

Prof.Dr.Ömür ŞAYLIGİL (Bölüm Başkanı)   

 Doç.Dr.Nilüfer Demirsoy                              

 Doç.Dr.Nurdan Kırımlıoğlu                           

Doç.Dr.Bahar Öcal Apaydın                          

Doç.Dr.Kazım Sedat Sirmen                         

Dr.Öğr.Üyesi Barış Toraman                        

Dr.Öğr.Üyesi İdil Tüncel Kozancı               

Dr.Öğr.Üyesi Bilge Aytuğran                         

Dr.Öğr.Üyesi Eylem Baş Bayraktaroğlu         

İNGİLİZCE TANITIM:

Department of Anatomy

1. General Information 

Today, along with advanced health practices, technological and economic developments, legal and ethical issues that concern physicians, other health professionals, managers of health institutions, patients and their relatives have been brought to the agenda. These developments are reflected not only in the medical field but also in the legal fields in very different ways. The fact that many new legal regulations are made at the national and supranational level in the field of health law, the current regulations are revised and updated depending on the needs, and the field of health law gaining an increasing place in the legal legislation makes it a necessity to examine all aspects of this field.

It is possible to say that the law is more dynamic than ever before. In this environment, it is of great value to carry out scientific studies in terms of law and to specialize in areas that will always keep up to date.

 Health law is accepted as a field that requires specialization with its specific doctrine, terminology and application.

Considering that health services, medical applications, the supply of health equipment and materials, and health tourism have gained a global dimension today, disputes arising from this field are increasingly coming to the fore.

The main purpose of the master's program with thesis in health law is to examine this area with a holistic approach in terms of the specialization of legal practitioners regarding the disputes arising from this field, the protection of health service providers and health practitioners, and the drawing of the boundaries of their rights and responsibilities.

Putting forth this characteristic structure of health law, which has its own rules and practices, where the legal rules are often insufficient, providing practitioners with practical knowledge based on concrete examples, thus adding a current dimension to higher education and Turkey's needs in the field of health law, which will gain much more importance in the coming years. aims to train experts.

In addition, the program covers the curriculum not only for lawyers or law practitioners, but also for dentists and pharmacists operating in the sector, especially medical doctors. With the interdisciplinary opening of the Health Law master's program, which is planned to be opened within the body of Eskişehir Osmangazi University, Health Sciences Institute, our university will make a significant contribution to the training of qualified manpower with its infrastructure and experience.

Those who aim to acquire more advanced and independent research knowledge and skills in the field of health law master's program with thesis will be able to continue their doctoral programs if they meet the entry requirements.

2. 2. Title Conferred

Students who successfully complete the program are awarded a master's degree in Health Law.

3. Level of Qualification

Health Law Science Specialist

4. Acceptance Requirements

In order to apply to the graduate program; candidates must have a bachelor's degree in compliance with the conditions set by the Senate. The candidate's Academic Personnel and Graduate Education Entrance Exam (ALES) score must be at least 70 numerical and the Foreign Language Detection Exam (YDS) or Higher Education Institutions Foreign Language Exam (YÖKDİL) score must be at least 60.

5. Acceptance of Former Educations

This is determined by the Regulations by the Board of Higher Education.

6. Qualification Requirements and Regulations

The student must succeed all lectures that were selected. And the average score must not be under CC. The student must complete minimum 90 ECTS credits and submit a successful graduate thesis.

7. Program Profile (Objectives)

Today, the rapid progress of scientific developments in the field of health, both in the world and in our country, not only increases the number of legal disputes regarding health law, but also brings new legal debates in this field. The rapid increase in the number of lawsuits arising from erroneous medical practices has led health workers to want to have knowledge in health law. With the problems in practice, the need for scientific studies in the field of health law is increasing. For this reason, it is aimed to train lawyers who are experts in this field and to have health professionals have knowledge about the subject.

Upon completion of the program, students will acquire interdisciplinary knowledge about the program topics and legal practices in line with the aims of the program.

8. Program Qualification (Outputs)

1-Having sufficient theoretical knowledge about basic legal rules and legal methodology in the field of health law,

2- To have sufficient theoretical knowledge about basic ethical principles and approaches and ethical methodology in the field of Medical Ethics,

3- Examining the practice and current jurisprudence regarding disputes arising from health services carried out by public and private health institutions in the field of health,

4- Approaching health law, which has become a multidisciplinary branch of law, from different perspectives,

5- Identifying and diagnosing legal problems,

6- Presenting practical information to practitioners within the framework of concrete case examples,

7- To be able to use legal interpretation methods effectively, to be able to make solution-oriented analysis and synthesis, to develop a strategy in order to produce solutions to the legal problems,

8- Having the ability to research and develop ideas on legal issues,

9- Taking responsibility individually or as a team member to solve complex legal problems,

10- To be able to evaluate legal problems separately in terms of existing and required law with a critical point of view,

11- To be able to use the technical legal knowledge in the field of health law orally or in writing, to express one's personal opinion and evaluation on a specific legal issue, verbally or in writing, in a persuasive way,

12- To follow the legal literature at national and international level, to constantly develop and update technical legal knowledge, to use information and communication technologies for this purpose,

13- To be able to conduct comparative analysis and research between various legal systems,

14- Mastering academic working methods in order to conduct scientific research on a specific legal problem in the field of health law.

15- Recognizing the ethical problems encountered in health practices and suggesting solutions,

16- To be able to take responsibility personally or as a team member in solving complex ethical problems specific to the field of health.

9. Employment Opportunities

The program aims to train experts and academics in this field, for which many new legal arrangements have been made in recent years. In this direction, it is possible for our graduates to work as academicians at universities and as experts in related institutions.

10. Access to Higher Educational Programs

Students who complete the program; can apply to doctoral programs.

11. Exams, Measurement and Evaluation

The method of measurement and evaluation applied for each course is described in detail in the "Course Information Form".

12. Graduation Requirements

Graduation requirements are as described in the "Qualification Requirements and Rules" section.

13. Mode of Study

Full Time, e-learning

14. Addresses and Communication Information’s (Head and Deputy of Department)

Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Department of Interdisciplinary Health Law, 26480 Meşelik Eskişehir.

Prof.Dr.Ömür ŞAYLIGİL (Bölüm Başkanı)     omursayligil@gmail.com

Doç.Dr.Nilüfer Demirsoy                                npoyraz@ogu.edu.tr

Doç.Dr.Nurdan Kırımlıoğlu                             nurdankirimli@hotmail.com

Doç.Dr.Bahar Öcal Apaydın                           bahar.ocalapaydin@ogu.edu.tr

Doç.Dr.Kazım Sedat Sirmen                          ssirmen@law.ankara.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi Barış Toraman                         baris.toraman@ogu.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi İdil Tüncel Kozancı                   idiltuncer@yahoo.tr

Dr.Öğr.Üyesi Bilge Aytuğran                          bilge.aytugar@ogu.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi Eylem Baş Bayraktaroğlu          eylem.bas@ogu.edu.tr

 

15. Department Resources

In Eskişehir Osmangazi University Campus, especially in the Faculty of Medicine and the Institute of Health Sciences, course tools and computer equipment are at an extremely sufficient level for both education and research. Every classroom and every seminar room is equipped with barcovision, computer and internet facilities. Computer and internet facilities are available in each laboratory. In addition, 40 internet-connected PC-equipped computer laboratories of the Faculty of Medicine are used for the introductory computer and database courses of the Institute of Health Sciences. Access to PubMed (full text) database is available in each of the departments that contribute to the course.

16. Academic Personnel

Prof.Dr.Ömür ŞAYLIGİL (Bölüm Başkanı)     omursayligil@gmail.com

Doç.Dr.Nilüfer Demirsoy                                npoyraz@ogu.edu.tr

Doç.Dr.Nurdan Kırımlıoğlu                             nurdankirimli@hotmail.com

Doç.Dr.Bahar Öcal Apaydın                           bahar.ocalapaydin@ogu.edu.tr

Doç.Dr.Kazım Sedat Sirmen                          ssirmen@law.ankara.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi Barış Toraman                         baris.toraman@ogu.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi İdil Tüncel Kozancı                   idiltuncer@yahoo.tr

Dr.Öğr.Üyesi Bilge Aytuğran                          bilge.aytugar@ogu.edu.tr

Dr.Öğr.Üyesi Eylem Baş Bayraktaroğlu          eylem.bas@ogu.edu.tr